Nieoczkiwanie stałam się emerytką. Jak większość kobiet, pracowałam, wychowywałam dzieci, prowadziłam dom, opiekowałam się Mamą. Nadmiar wolnego czasu otrzymany nieoczekiwanie spowodował szok. Myślałam, że więcej czasu poświęcę Mamie, tymczasem Mama zmarła miesiąc przed moim przejściem na emeryturę. W młodości z utęsknieniem oczekuje się emerytury, czasu dla siebie, emerytury pozwalającej żyć godnie, zwiedzać wymarzone miejsca, gdy jednak nadejdzie ten moment okazuje się, że nie potrafimy umiejętnie wykorzystać danego nam czasu. Ze mną było podobnie, początkowe zaburzenie rytmu życia (rano wstać, pójść do pracy, zakupy, obiad, porządki, wieczór spać i tak przez 40 lat) nagle nikomu nie jestem potrzebna, na szczęście mam męża,psa i wnuki, ale dla kogoś kto nie potrafi usiedzieć bezczynnie w miejscu, to za mało. Dlatego jestem z Wami, zapraszam do rozmowy o sztuce życia, myślę, że każde życie ma w sobie coś niezwykłego…
Przedstawiając swoje życie, za punkt wyjścia refleksji spróbowałam przyjąć krzywą Gaussa, dzieciństwo (odczuwany brak miłości rodziców) - Morzęcin Mały, wieś położona 30 km od Wrocławia - moje marzenia zamieszkania we Wrocławiu; młodość - Wrocław, ukochane do dzisiaj miasto, miasto, które dało mi możliwość zrealizowania marzeń zrodzonych na wsi; dojrzałość - opieka nad Mamą, odzyskana miłość; starość - powrót do korzeni, Morzęcin Mały.
Zapraszam do rozmowy na temat opieki nad osobami starszymi (rodzicami) - podzielę się swoimi doświadczeniami; podzielę się także sposobami radzenia sobie z trudnymi chwilami w życiu - depresją; a przede wszystkim chciałabym zachęcić wszystkie emertyki(tów) i nie tylko emerytów do działania, rozwijania się, realizowania marzeń…, na to nigdy nie jest za późno… czas tak szybko płynie… Bilans naszego życia zależy od nas…
Motto autorstwa Alicji B.Balickiej:
"Między ramami
zwanymi Początkiem i Końcem
własnymi rękami
Sercem
i umysłem
stwórz niepowtarzalny obraz
który zachwycając kompozycją
barwą
rzetelnością
i sensem
zasłuży na tytuł: ŻYCIE"
Prawdziwa matka to cudowna istota.
Jest sercem każdej rodziny,
węzłem, który wszystko trzyma.
jest zgodą, pokojem,
radością, bezpiecznym portem.
Prawdziwa matka dokonuje z miłości
niewiarygodnych rzeczy.
Jeśli masz jeszcze ojca lub matkę,
nie pozwól im marznąć bez twej miłości.
Jeśli masz tytuł doktora, jesteś wysokim urzędnikiem,
znanym politykiem, biznesmenem lub kimkolwiek innym,
jesteś niewdzięcznikiem, jeśli wstydzisz się swoich rodziców.
Nie pozwalasz im wprawdzie głodować –
mają to, co niezbędne –
ale czują się jak odpadki, jak ciężar, jak niepotrzebni,
ponieważ brakuje im twego wsparcia, twej uwagi,
ponieważ stracili serce własnego dziecka.
Między rodzicami i dziećmi może się wiele wydarzyć,
może powstać rozłam. Cokolwiek by to jednak było:
gdy są nieszczęśliwi, bo brakuje im twojej miłości,
musisz wszystko, wszystko zapomnieć i być znowu dobry
i znów przynosić kwiaty, kwiaty, których potrzebują:
twoją życzliwość, czułą obecność, wsparcie.
Nie czekaj z tymi kwiatami, aż umrą.
[Phil Bosmans]